Skip to main content

Opstellingen

Een opstelling laat snel en zonder veel woorden zien wat de onbewuste oorzaak is van je gedrag en helpt om verborgen verbanden en dynamieken te gaan zien.

Waarom een opstelling?

Een opstelling kan een ware eye-opener voor je zijn. Doordat je met een opstelling de onzichtbare en onbewuste processen en patronen zichtbaar maakt, zie je wat het is wat jouw systeem bepaalt. Je ziet waar bepaalde patronen vandaan komen, wat het nut ervan is, maar ook waarom ze jou tegenhouden jezelf te zijn en je leven volledig te leven. Pas als verstrikkingen zichtbaar zijn, kun je nieuwe mogelijkheden vinden om je op liefdevolle wijze los te maken van hardnekkige patronen.

Verschillende soorten opstellingen

Een familieopstelling kan inzicht geven in de onbewuste patronen die vaak al vele jaren doorgegeven zijn van generatie op generatie. Een familieopstelling verbind je met jouw familiesysteem, jouw voorouders en hun lot waardoor je zelf weer beweging kunt brengen in wat vast zit, in wat zich steeds herhaalt in je leven.

In een relatieopstelling onderzoek je de dynamiek die er tussen partners bestaat. Het is ondersteunend en verhelderend om elkaars aandeel in de dynamiek zichtbaar te krijgen.

Bij IoPT (Identiteitsgerichte psychotraumatheorie) gaat het om het opstellen van je verlangen. Het wordt ook wel een methode voor zelfontmoeting genoemd. Hierbij ligt de nadruk op de ontwikkeling van de eigen identiteit.

Hoe verloopt een opstelling?

Een opstelling doe je onder begeleiding van een coach of therapeut met een groep deelnemers die elkaar en hun levensverhalen vaak niet kennen. Dit betekent dat bijvoorbeeld een familieopstelling niet bestaat uit jouw echte familie. Uit de groep deelnemers kies jij intuïtief de plaatsvervangers voor jezelf, familieleden en/of andere personen waar je mee verbonden bent of je vraag mee samenhangt. Deze mensen noemen we resonanten of representanten.

Als je de representanten hebt gekozen, stel je ze op in de ruimte zoals jij denkt hoe ze moeten staan ten opzichte van elkaar. Deze ruimte wordt het ‘wetende veld’ genoemd. Je krijgt als het ware een levende foto. Op het moment dat ze staan opgesteld, ervaren zij (op nog onverklaarbare wijze) gedachten en emoties van de mensen die zij vertegenwoordigen. De opstelling komt tot ‘leven’ doordat de representanten informatie geven over hun gevoelens en over de eventuele neiging om te bewegen. Gevoelens, eventuele verstrikkingen en (onverwachte) spanningen kunnen zich aandienen en ontvouwen. Dit kan een intense ervaring zijn, waarbij onuitgesproken verwachtingen en weggestopte pijn naar boven kan komen. Dit is niet alleen intens voor jezelf en inzichtgevend voor jezelf, maar ook voor de representanten. Ook als representant levert het je vaak waardevolle inzichten op over je eigen vragen, thema’s en onbewuste verbindingen.

Het effect van een opstelling

Een opstelling is geen quick fix. Alles wat helder is geworden, heeft tijd nodig om te worden verwerkt. Dat kan een tijdje duren. Het kan zijn dat je erna los kunt laten wat is geweest. Het kan ook zijn dat je een impuls ervaart om een andere plek in te nemen en je anders te gaan verhouden tot iets of iemand, waardoor er een nieuwe beweging naar de toekomst mogelijk is. Levensenergie kan dan bijvoorbeeld weer gaan stromen. Opstellingen worden over het algemeen als helend en bevrijdend ervaren.

Zelf ervaren?

De werking van een opstelling valt eigenlijk niet zo goed in woorden uit te drukken. Om echt ’te weten’ wat het voor je kan doen, kun je het beste een opstelling ervaren. Je kunt bij mij terecht voor zowel groepsopstellingen met representanten als voor een individuele opstelling met poppetjes, vloerankers of andere elementen.
De opstellingsdagen voor de zomer van 2024 vinden plaats op:
Dinsdag in de avond (19.00 – 22.00 uur) 6 februari, 12 maart, 2 april, 7 mei, 4 juni en 2 juli.
Zaterdag overdag (9.30 – 16.00 uur) 2 maart, 23 maart, 20 april, 1 juni en 29 juni.
Voor het aanmelden als vraaginbrenger of als representant of voor meer info, stuur me een berichtje.

Chantal van Aarle
EFT Relatietherapeut & Coach
Bleijendaalseweg 11a
5258 SR Berlicum
Plan je route via Google Maps 

Contactgegevens
Bel of WhatsApp: 0611 593 596
Mail: mail@chantalvanaarle.com
LinkedIn: Chantal van Aarle